Chandler

Chandler

torstai 7. helmikuuta 2013

Tästä saat maksaa!

Kuivattu/keitetty maksahan ei ole mikään uusi keksintö koiran koulutuksessa, mutta itse kokeilin sitä tänään ensimmäistä kertaa. Onhan siinä pieni värkkäys eikä keittiö ainakaan korvapuustilta tuoksu sen touhun jälkeen. 

Mutta eilen kaupassa nakkihyllyllä mietin taas  sitä einesten määrää, mitä tuolle koiralle tulee välillä palkinnoksi syötettyä. Jauhelihasta olen monesti tehnyt "puhdasta" herkkua, mutta opiskelijabudjetin kanssa sitä on välillä niin pers auki, että kalliiksi se pitkällä aikavälillä tulee. Suunnistin lihahyllyn nurkkaan, mistä en kuuna päivänä ole mitään ennen ostanut. Yllätyin hinnasta! Alle kahdella eurollahan sai jo melekosen köntin porsaan maksaa. Käsittääkseni tämä on koiralle vieläpä aivan erityisen hyvää herkkua.

Valmistusohjeita löytyi googlettamalla helposti. Maksaa voi kuivattaa ihan huoneenlämmössä säilytettäväksi koppurakuivaksi, tai keittää kypsäksi. Kaippa se ihan raakakin kelepaa, mutta itse en sitä mielelläni reeniliivin taskuun laittaisi... Kokeilin tällaista kompromissia, jolloin maksa jäi hieman kosteaksi (uskoisin sen maistuvan kuivaa enemmän), mutta kuitenkin helposti käsiteltäväksi ja pakasteessa säilytettäväksi.


Ei paljoa maksa maksa!

Keittelin maksaa 25 minuuttia....


... kunnes halkaistuna pinta ei enää punertanut.


Pilkoin valmiiksi suupaloiksi.
Voin sanoa, että leikkuulautaa ei ole esipesty
koskaan ennen niin tunnollisesti.

Työtäni valvoi koko ajan eräs nappisilmäpari.

Levitin palat uunipellille, ja kuivattelin niitä
 puolisen tuntia 150-asteisessa uunissa

Valmista!

Sitten Minigrip-pusseihin ja osa pakkkaseen!
Ensi kerralla teen isomman annoksen, sillä tuosta ei tullut kuin neljään pieneen pussiin. Nyt lähetäänki reeneihin testaamaan, onko näistä mihinkään...

PS. Olisi kiva, jos te lukijat kertoisivat omia herkkureseptejänne!


9 kommenttia:

 1. Minua kans hirvittää se lisäaineiden ja suolan määrä, minkä koirat viikon aikana pelkällä nakkipalkalla saisi, siksi mennäänki aika pitkälle luomueväillä. Maksan lisäksi extraherkkuina on munuaiset ja sydän, ite tehdyillä jauhelihaherkuilla mennään normireenit. Joskus oon ostanu tarjouksesta lihaa tai kanaa, minkä oon keittäny, paloitellu ja pikkusen kuivattanu uunissa. Ja kyllä kelepaa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä idea ja halpa aines.
  Sisäelimet ei ole tuttuja minulle, mutta varmasti hyvä vaihtoehto palkaksi.
  Mukavia treenejä vaan, kivaa kun aurinko kohta taas lämmittää !
  Ihana uus kuva taas lumikuonosta :)
  terkkuja ! Susanna

  VastaaPoista
 3. Minä oon tehny samalla reseptillä maksan lisäksi munuaista ja sydäntä. Sydän on suuuuurta herrkua meillä.

  VastaaPoista
 4. Mäkin kuivatin maksaa ensimmäistä kertaa vähän aikaa sitten. Meillä tosin minä kuolasin uunin äärellä vähintään yhtä hanakasti kuin Hoina, kun tuoksu alkoi levitä alakertaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! En oo ite nirsoillu koskaan paljon muusta ruuasta ku maksasta, mutta nyt edellisellä maksankeittokerralla se tuoksu oli oikeasti ihan houkuttelevakin! Mitä ihmettä?! :D Tosin ei sitä tuoksua kauan ihasteltu kun laitoin heti perään munuaisen kiehumaan. HYI.

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä ja kommenteista! Tänään on taas kokkaus- ja pakastustalkoot; listalla mm. jauhelihapaistosta, maksaa ja vinkkien innostamana munuaista (hyi!). Voi olla iiiihanat tuoksut tuloillaan...

  VastaaPoista
 6. Miten munuainen kannattaisi koiralle treeninameiksi valmistaa, että makunautinto olisi maksimaalinen? :D

  Oletteko antaneet esim. naudan sydäntä raakana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vain keitin sen ja pilkoin pieniksi (sen ällön allasosan heitin kyllä suosiolla menemään). Chandler ei kyllä ihan hirveästi siitä ensin innostunut. Nuuski vain epäluuloisesti kun tarjosin ja varovaisesti otti suuhun. Otti kyllä lisääkin ja nyt syö ihan mielellään. Ei siis yhtään samanlainen reaktio kun maksan kanssa, jolloin oikein ahmi silmät kierossa niin että OMNOM kuului. Eli enpä oikein tiedä miten tuo herkullisimmillaan olisi - luulisi kai että mahdollisimman vähän käsiteltynä?! Niin meillä ainakin yleensä liha- ja sisäelin tuotteet menee. Sydäntä en oo koskaan kokeillu, mutta se on seuraavana vuorossa!

   Poista
 7. pitääpä itsekkin kokeilla tämmöstä! kiitos hyvistä vinkeistä! :)

  VastaaPoista